Bejelentés


Tanító világ "Az ember minél többet tanul, rájön hogy mennyire kevese


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponHírek
A "Tanító világ"

A "Tanító világ" folyamatosan bővül. Várom az észrevételeket az Üzenőfalon.


Szavazás


LinkekItt már bárki lehet tanár?


Harmadik gimnáziumba járó unokahúgom már az érettségi vizsga miatt aggódik. Értetlenül kérdezem a félévi bizonyítványát nézegetve, hogy vajon miért izgul valaki ilyesmi miatt 4,5 feletti átlaggal. Nagy nehezen kiböki, hogy hiába kapott jelest magyarból, ő úgy érzi, szinte semmit nem tud.


Próbáltam elütni a dolgot azzal, hogy bizony ez mégiscsak a tudás jele, hiszen minél többet tudunk valamiről, annál inkább látni kezdjük, milyen keveset is tudunk valójában. Hamar kiderült azonban, hogy a félelme mégsem teljesen alaptalan, elég volt mesélnie egy keveset az idén érkező fiatal tanárnő módszereiről…
A friss diplomás tanárnő azzal kezdte még szeptemberben, hogy kijelentette, Vörösmarty verseit ő igazából sohasem értette igazán, unalmas is, és biztosan emlékeznek még az általános iskolából a költőre, úgyhogy ő nem szeretne most vele foglalkozni. Így maradt ki az unokahúgom osztályának a Szózat szerzője. Sebaj, a tanárnő tarsolyában biztos vannak ennél izgalmasabb témák, kis szerencsével pedig az érettségin is elkerülik.

Kiderült azonban, hogy a tanárnőnek az egész magyar romantikával szemben ellenérzései vannak, úgyhogy Petőfiről, Aranyról csak úgy ímmel-ámmal esik szó. Ráadásul, egy fél év alatt az is világossá vált a diákok számára, hogy a tanárnő a Wikipédia szócikkeit olvassa fel tanítás gyanánt. Olyan kérdésekkel pedig könnyen zavarba lehet hozni, hogy mi is az a disztichon. Ezt tegnapelőtt tették fel a diákok a tanárnőnek, aki megígérte, hogy ezen a hétvégén kideríti, ha vérét is kell adnia érte. Könnyen előfordulhat, hogy amíg ezt a bejegyzést olvasgatod, ő éppen lázasan kutatja a Wikipédián a szócikket.


Jó esetben kiderül számára, hogy az időmértékes verselés egyik fajtájáról van szó, ezt ugyanis egy diák felvetésére határozottan visszautasította. Mérget persze nem vehetünk rá, hiszen a Wikipédián ezt nem írták bele a szócikkbe, azt viszont igen, hogy ez a bejegyzés erősen hiányos. Talán ezért lenne érdemes normálisan felkészülnie egy-egy órára, hiszen nem tudhatja, hogy valaki nem ír-e marhaságokat az internetes szabad enciklopédiába.

Az egész eset úgy ahogy van, rémisztő. Nem az, hogy a tanárnőnek bizonyos témák nem tetszenek (szíve-joga), nem is az, hogy hirtelen nem jut eszébe, hogy mi az a disztichon (bár egy magyar szakkal a háta mögött, ez talán elvárható lenne), hanem az, hogy ellenőrizetlen, hiányos információkra alapozza az óráit. Nem tudom, ki mit gondol, de valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy bárki is kedvet kap, mondjuk Arany balladáihoz, ha Wikipédia szócikkeket olvasnak fel neki.

Igaz, a legújabb trendek szerint az oktatásban tudás alapú személetet a kompetencia alapú váltja fel, amelynek lényege, hogy a gyerekek ne felesleges tárgyi tudást halmozzanak fel diákéveik alatt, hanem olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket a mindennapi életben használni tudnak. Unokahúgomék tanárnője, ha úgy tetszik, ennek a legmagasabb fokát műveli, hiszen azt üzeni a diákoknak, hogy: nem számít, ha nem tudtok valamit, ma már itt a Wikipédia, lehettek ti is tanárok, akár jövő héten fizika órát is tarthattok már, találtam is egy jó szócikket a longitudinális hullámokról!

Szeretném azt gondolni, hogy ez egy elszigetelt jelenség, de sajnos úgy tűnik, egyre gyakrabban találkozhatunk majd ilyen tanárokkal... De ki csodálkozik ezen? 20 év alatt nem sikerült egy épkézláb oktatási reformot összehozni, évente változnak a szabályok, eltörlik a felvételit, kisérettségiztetnek, pontszámot módosítanak, Bologna-rendszer van, vagy csak itt bonyodalom, a célját pedig nem látni. Viszont a Wiki-tanárok megérkeztek!


 
Üzenőfal


Név:

Üzenet:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!